Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κάλεσμα συμπαράστασης στις καθαρίστριες του ΟΣΥ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΥ!

Καλούμε σε μαζική παράσταση στο πλευρό των καθαριστριών
την Παρασκευή 26 Φλεβάρη στις 11:00 πμ,
στα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας,
Πλατεία Ηρώων (Φλέμινγκ) στην Ηλιούπολη


Με ψηλά το κεφάλι, με όπλο την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των λεωφορείων του ΟΣΥ διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Κόντρα στο μεσαιωνικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο εργολάβος, με τη συνεχιζόμενη ανοχή της διοίκησης της ΟΣΥ. Κόντρα στην απληρωσιά, στις αυθαιρεσίες, την τρομοκρατία και την ανασφάλεια. Ο αγώνας τους ανέδειξε τη μαύρη εργασιακή πραγματικότητα που κυριαρχεί συνολικά στον κλάδο της καθαριότητας, με τις εργολαβίες να εξακολουθούν να είναι ο κανόνας σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Το καθεστώς των εργολαβιών έχει αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Οδηγεί στην εξοντωτική εκμετάλλευση αυτών που κάνουν τη δουλειά, από τον ιδρώτα των οποίων κερδίζουν τόσο ο εργολάβος όσο και ο πραγματικός εργοδότης. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως μέσο πολυδιάσπασης της εργατικής τάξης καθώς διαμορφώνει εργαζόμενους διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων ανάλογα με τον εκάστοτε εργοδότη και χώρο δουλειάς. Έτσι αποτελεί δούρειο ίππο για το χτύπημα των συλλογικών κατακτήσεων και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο χώρο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στον ΟΣΥ είναι κοινά σε ολόκληρο τον κλάδο: μισθοί πείνας, χρωστούμενα πολλών μηνών, επιδόματα, δώρα, νυχτερινά και ασθένειες που δεν πληρώνονται ποτέ, ωράριο-λάστιχο, εξαντλητικοί ρυθμοί και καμία διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά. Για να επιβάλουν όλη αυτή την αυθαιρεσία, οι εργοδότες αξιοποιούν τον αρνητικό συσχετισμό και με βασικό όπλο την τρομοκρατία, κρατάνε τους εργαζόμενους στο περιθώριο, όσο παραμένουν ανοργάνωτοι και κατακερματισμένοι.

Ο αγώνας που ξεκίνησε από τις καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού πρέπει να αποτελέσει οδηγό και έμπνευση για το σύνολο των καθαριστριών και των καθαριστών σε όλα τα αμαξοστάσια της ΟΣΥ, καθώς μετά από 10 μέρες απεργίας, ανάγκασε τον εργολάβο να παραδεχτεί τις οφειλές του και να καταβάλλει ένα μέρος τους στις εργαζόμενες. Απέδειξε στην πράξη ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι πρέπει και μπορούν να αντισταθούν, να οργανωθούν και ενωμένοι να υπερασπιστούν τα κοινά τους συμφέροντα. Σπάζοντας το φόβο και με εμπιστοσύνη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα, μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα και να βρουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και άλλων εργαζόμενων. Ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει. Όπως έχει φανεί από την αρχή, η ενότητα και η αποφασιστικότητα των ίδιων είναι που θα καθορίσει συνολικά την έκβαση αυτού του αγώνα.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων και των δώρων!
Δικαίωση του αγώνα των καθαριστριών! Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!
Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: