Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΚΑ των καθαριστριών στα λεωφορεία του ΟΣΥ, στις 18/05/16

Συνεχίζουν αποφασισμένες των αγώνα με νέα 48ωρη απεργία!

Μετά την αρχική άρνηση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) να ανανεώσει αυτόματα την 48ωρη Απεργία που έληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΑ για να απαιτήσουν τη συνέχιση της κάλυψης του αγώνα τους από το ΕΚΑ.

Εκεί ενημερώθηκαν ότι την προηγούμενη νύχτα το νομικό τμήμα της εργολαβικής επιχείρησης Λινκ Απ είχε κατάθεση πρόταση συμβιβασμού... στο ΕΚΑ!!! Πρόταση που είχε τα εξής βασικά σημεία (εξ ακοής): Η εταιρεία εκχωρούσε την αμοιβή της από τον ΟΣΥ (αφού αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές) για να πληρωθούν οι οφειλές της προς τις καθαρίστριες, σύμφωνα με την λίστα που κατέθεσε η Λινκ Απ στο ΕΚΑ. Προϋπόθεση, η άμεση λήξη της απεργίας.

Ενώ οι καθαρίστριες ήταν συγκεντρωμένες στο δεύτερο όροφο του ΕΚΑ, η διοίκησή του καθυστερούσε την εμφάνισή της. Τότε αρκετοί συγκεντρωμένοι ανέβηκαν στα γραφεία της διοίκησης, απαιτώντας την άμεση πραγματοποίηση τής συνάντησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλα τα μέλη της διοίκησης του ΕΚΑ κλείδωναν τις πόρτες των γραφείων τους για να μην συναντήσουν τις καθαρίστριες και τις αντιμετώπισαν με πολύ άσχημο τρόπο, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εγκάλεσε τις απλήρωτες εργαζόμενες ώς «παρασυρόμενες» και τους είπε ότι θα στηρίξει το αίτημα τους για απεργία εάν πρώτα γραφτούν στο κλαδικό σωματείο (όπου την πλειοψηφία έχει το ΠΑΜΕ)!!!

Κάτω από την έντονη πίεση των συγκεντρωμένων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑ για να ενημερώσει επίσημα τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Σε όλη την τοποθέτησή του επιχείρησε να «τρομοκρατήσει» τις καθαρίστριες για τους κινδύνους που υπάρχουν αν συνεχίσουν την απεργία τους. Η τοποθέτησή του ακουγόταν περισσότερο ως ενός υπερασπιστή της ΛΙΝΚ ΑΠ και όχι ως ενός εκπρόσωπου των εργατών.

Μετά από την αποφασιστική στάση των εργατριών που συμπυκνώνεται στο «δεν γυρνάμε στη δουλειά, αν δεν πληρωθούμε», αλλά και έντονες και στοχευμένες παρεμβάσεις συναγωνιστών, αναγκάστηκε δημόσια να εξαγγείλει τη νέα 48ωρη!

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής των χρωστούμενων της κάθε εργαζόμενης (έτσι ώστε να σχηματιστεί το τελικό πόσο που πρέπει να πληρωθούν από την εργολαβική επιχείρηση), με την παρουσία εκπρόσωπου-ελεγκτή από το Υπουργείο Εργασίας, έγινε εμφανές ότι καμιά από τις εργαζόμενες δεν λάμβανε αμοιβή σύμφωνη με την ΣΣΕ. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την ελεγκτή να απαιτήσει έλεγχο των βιβλίων μισθοδοσίας της ΛΙΝΚ ΑΠ, ο οποίος ορίστηκε για την Παρασκευή 20/5, και στη συνέχεια την άμεση καταβολή τους στις εργαζόμενες. Επίσης, έγινε ενημέρωση ότι στο εξής η πληρωμή των καθαριστριών θα γίνεται από τον ΟΣΥ με τη μέθοδο της «συμβολαιογραφικής πράξης εκχώρησης αμοιβής» μέχρι τη λήξη της σύμβασης.

Όλα αυτά βέβαια πρέπει να παρουσιάσουν γραπτά σε μια συμφωνία (συμφωνία που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργατριών) και να αποδειχτούν στην πράξη για να λάβουν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες τα χρωστούμενα και την αμοιβή τους σύμφωνα με την ΣΣΕ. Γι’ αυτό οι καθαρίστριες δήλωσαν (και απαίτησαν από το ΕΚΑ να τις καλύψει) ότι θα απεργούν μέχρι να πληρωθούν.

Η Ταξική Πορεία στήριξε με την παρουσία της και τις αποφασιστικές της παρεμβάσεις και τη συγκεκριμένη κινητοποίηση των καθαριστριών και θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια νικηφόρα κατάληξη του αγώνα τους. Θα συνεχίσει τη στήριξη της απεργίας τους στα αμαξοστάσια και σε όποια κινητοποίηση αποφασίσουν οι αγωνίστριες και για όσο διάστημα χρειαστεί.

Θα αποτελέσει θέμα ξεχωριστής τοποθέτησης η πολιτική αποτίμηση της πορείας τού αγώνα, αλλά και της στάσης της κυβέρνησης και του ΟΣΥ. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα, πρώτα και κύρια, της απεργίας που οι καθαρίστριες συνεχίζουν με αποφασιστικότητα για 15 μέρες μέχρι σήμερα, της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, αλλά και της πιθανής επιλογής της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τις εργολαβίες του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: