Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

"Πτώχευση" επιδιώκει ο Μαρινόπουλος - Στον αέρα 12.000 εργαζόμενοι

Να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια του «Μαρινόπουλου»!
Κάτω τα χέρια από τις δουλειές και τα δικαιώματά μας!

 
Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε τελικά η διοίκηση των σούπερ-μάρκετ «Μαρινόπουλος» προκειμένου να καλύψει τα χρέη της που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η περίφημη «επιχειρηματικότητα», για χάρη της οποίας θυσιάζονται τα εργατικά δικαιώματα και οι εργατικές κατακτήσεις, οδηγεί για μια ακόμη φορά σε χιλιάδες απολύσεις.

Δεν ήταν αρκετές οι θυσίες που έκαναν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων, τα κλεισίματα καταστημάτων και οι απολύσεις. Δεν ήταν αρκετά τα διάφορα «επιχειρηματικά πλάνα» και τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που πήρε η επιχείρηση και που μόνο στις τσέπες των εργαζομένων δεν κατέληξαν. Σήμερα, οι 12.000 εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, με την απειλή της ανεργίας να κρέμεται -άμεσα πλέον- πάνω από τα κεφάλια τους. Και μαζί με αυτούς κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι των περίπου 1.500 επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στη χώρα.

Μετά την «Ηλεκτρονική», το ξενοδοχείο Athens Ledra, την Πυρσός Σεκιούριτι, τον Παπασωτηρίου, τη Σόφτεξ και τόσα άλλα «λουκέτα», ήρθε η σειρά του Μαρινόπουλου, για να αποδειχτεί ότι ο ανελέητος καπιταλιστικός ανταγωνισμός το μόνο που μπορεί πλέον να δώσει στους εργαζόμενους είναι μεγαλύτερη ανεργία, περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση. Την ίδια στιγμή, βέβαια, που το μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζει να θησαυρίζει.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ζουν εδώ και χρόνια λαός και εργαζόμενοι. Υπηρετώντας αυτήν την πολιτική, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέβαλαν τα μνημονιακά δεσμά στο λαό και τους εργαζόμενους. Αυτήν την πολιτική συνεχίζει να στηρίζει και να εφαρμόζει και η δήθεν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, αναλώσιμους, να αποδέχονται τη μια μετά την άλλη υποχώρηση προκειμένου να έρθει η περίφημη «ανάπτυξη».

Όμως, μέρα με τη μέρα, αυτό που όλοι πια καταλαβαίνουμε είναι ότι ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός (το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης), σήμερα που βρίσκεται σε βαθιά και αθεράπευτη κρίση, όταν μιλάει για «ανάπτυξη», εννοεί το μεγαλύτερο ξεζούμισμα λαών και εργατών. Και όσοι το υπηρετούν, από κυβερνητικά ή αντιπολιτευτικά πόστα, αναμασώντας κούφια λόγια περί «δίκαιης» ή «βιώσιμης ανάπτυξης», παίρνουν ανοιχτά εχθρική θέση απέναντι στους εργαζόμενους, υπηρετούν τα συμφέροντα του ταξικού εχθρού, της άρχουσας τάξης του μεγάλου κεφάλαιου.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ! Να ακυρώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας! Να υπερασπιστούν τις δουλειές και τα δικαιώματά τους! Να μην επιτρέψουν να γίνει καμία απόλυση! Να καταγγείλουν την προσπάθεια πτώχευσης, αλλά και την αντεργατική νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεργοδότες να ξεφεύγουν αφήνοντας πίσω τους χρέη και άνεργους εργάτες, ενώ έχουν ήδη θησαυρίσει.

Και στο πλευρό τους να παλέψουν και οι άλλοι εργαζόμενοι. Όχι μόνο όσοι βρίσκονται σε αντίστοιχο καθεστώς και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά, αλλά και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι, που δέχονται καθημερινά τα χτυπήματα αυτής της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής. Γιατί μόνο εμείς μπορούμε να τους σταματήσουμε! Γιατί δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016
 Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: