Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτική δολοφονία;


ΧΑΝΙΑ, 11/07/2016: Άλλος ένας εργάτης νεκρός στην πόλη μας, αυτή την φορά Πακιστανός. Άλλο ένα θύμα της βαρβαρότητας του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Τελικά τα εργατικά ατυχήματα με νεκρούς και σακατεμένους είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Πριν 10 μέρες περίπου, πάλι στα Χανιά, ένας άλλος συνταξιούχος οικοδόμος έπεσε από την σκαλωσιά και τελικά υπέκυψε. Την περασμένη Παρασκευή 8/7 στον οδικό άξονα της Ιωνίας οδού στην περιοχή της Κλόκοβας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας πέντε εργαζόμενοι χτυπήθηκαν από ρεύμα ευτυχώς χωρίς να χάσουν την ζωή τους. Ο κατάλογος των θυμάτων του εργασιακού μεσαίωνα που ζει ο λαός μας δεν έχει τέλος. Ακολουθούμε από κοντά τις εργασιακές συνθήκες και τα θύματα των εργατών στην Κίνα, στην Ινδία και σε μια σειρά άλλες χώρες. Εκεί που υπάρχει και... ανάπτυξη και πρέπει να τις έχουμε σαν πρότυπο (όπως λέει και ο πρωθυπουργός), αλλά οι εργάτες που θυσιάζονται δεν έχουν καμία αξία. Δεν συγκινούν καθόλου τους έχοντες.

Εργατικό ατύχημα ή εργοδοτική δολοφονία;
Το κλαρκ που καταπλάκωσε τον 25χρονο μετανάστη από το Πακιστάν.
 


Αυτό είναι το σύστημα που ζούμε, που η μόνη αξία που το διαπερνά είναι η αξία του ακόμα μεγαλύτερου κέρδους. Επειδή ζούμε σε μια περίοδο που η επίθεση του κεφαλαίου, ξένου και ντόπιου, απέναντι στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της κλιμακώνεται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζεται για νέο γύρω επίθεσης (ομαδικές απολύσεις, απαγόρευση απεργιών, συνδικαλιστικές ελευθερίες, λοκ άουτ κτλ) δεν χωράνε κλαψουρίσματα για το κακό που μας βρήκε.

Δεν χωράνε εκκλήσεις στην εργοδοσία για να μας εγγυηθεί ότι θα γυρνάμε σώοι και αβλαβείς πίσω στην οικογένειά μας μετά την δουλειά μας. Δεν χωράνε καλέσματα στο κράτος και στην κυβέρνηση να στελεχώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς. Δεν περιμένουμε να μας δικαιώσουν τα δικαστήρια που υποτίθεται διερευνούν τις αιτίες των εργατικών ατυχημάτων.

Απαιτείται να πάρουμε τις τύχες και την ζωή μας στα χέρια μας. Μέσα από τον αγώνα μας, μέσα από την μαζική αντίστασή μας να βάλουμε φρένο στην εργασιακή λαίλαπα που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας και μας αναγκάζει να δουλεύουμε σε συνθήκες γαλέρας. Να μην περιμένουμε τίποτα πια απ’ αυτούς που έχουν μετατρέψει τα συνδικάτα σε φερέφωνα της εργοδοσίας ή τα χρησιμοποιούν σαν σφραγίδες στα κομματικά τους παιχνίδια.

Απαιτείται να οργανώσουμε την πάλη μας, να συγκροτήσουμε ένα κίνημα με ταξικό προσανατολισμό που θα διεκδικεί και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα μας κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.
Χανιά, 13/07/2016
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: