Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ανοιχτό κάλεσμα των Νέων εργαζομένων της Ταξικής Πορείας

Το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, που επί της ουσίας μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας, είναι μια ακόμη αντιδραστική τομή που εντάσσεται στο όλο κλίμα ταξικής επίθεσης σε κάθε εργασιακό δικαίωμα.  Το νέο αυτό πρόγραμμα αφαιρεί το επίδομα ανεργίας από χιλιάδες δικαιούχους και αποτελεί νέο χτύπημα στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησής του.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο σε πρώτη φάση θα ισχύει για 10.000 «ωφελούμενους», το επίδομα ανεργίας τους θα δίνεται σε μια επιχείρηση για 12 μήνες, αρκεί να έχει μέχρι 10 εργαζόμενους, να μην έχει κάνει απολύσεις το προηγούμενο τρίμηνο, να πληρώνει το υπόλοιπο ποσό για να συμπληρωθεί ο βασικός μισθός του εργαζόμενου και να τον κρατήσει για 3 επιπλέον μήνες, για τους οποίους η επιχείρηση θα επιδοτείται πάλι από τον ΟΑΕΔ. Μετά το τέλος του προγράμματος οι εργαζόμενοι θα πετιούνται στην ανεργία χωρίς καμία αποζημίωση.
Είναι προφανές πως το κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούν με κάθε τρόπο να συρρικνώσουν τα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων, σύμφωνα και με τις επιταγές των «δανειστών» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Προχωράνε σε αυτό το πλαίσιο στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και ντύνουν την προσπάθεια με ιδεολογήματα περί «επιδότησης της απασχόλησης» και χτύπημα της «παθητικής ανεργίας».
Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στη συνολική αντεργατική λαίλαπα των μνημονίων που επέβαλε «καινούργια ήθη»  στο εργασιακό τοπίο. Από κοντά βρίσκονται τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης (ΚΟΧ) και τα  voucher στα οποία σπρώχνονται οι άνεργοι για εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς να θεωρούνται καν εργαζόμενοι από το κράτος και το υπουργείο.  Στόχος τους είναι να εξαλείψουν κάθε έννοια μόνιμης και σταθερής εργασίας που έχει απομείνει. Θέλουν εργαζόμενους ελαστικούς χωρίς δικαιώματα, βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας και διασπασμένους χωρίς ενιαία δικαιώματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι νέοι εργαζόμενοι της Ταξικής Πορείας καλούμε σε Ανοιχτή Σύσκεψη την Τετάρτη 19/10 στις  19:00 στο Βιβλιοπωλείο-Καφέ «Εκτός των Τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια) για να συζητήσουμε τη δημιουργία μιας πρωτοβουλίας με αιχμή την απάντηση στην προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος ανεργίας, αλλά και να παλέψουμε για:

Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.
Αύξηση του επιδόματος ανεργίας
Κατάργηση των προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων
Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους, με δικαιώματα


Νέοι εργαζόμενοι της Ταξικής Πορείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: