Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ!


Στο ΕΣΥ εργάζονται 1500 περίπου επικουρικοί (ετήσια σύμβαση) γιατροί. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι πολύ μεγάλη και συνεχώς αυξάνεται αφού υπολογίζεται ότι συνταξιοδοτούνται τα τελευταία έτη περίπου 400 με 500 συνάδελφοι κατά έτος. Η παρουσία τους για τη λειτουργία αρκετών τμημάτων είναι τόσο ζωτική (στην πραγματικότητα τα τμήματα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναγκαστεί να τους δώσει παράταση τα τελευταία δύο έτη. Έτσι δημιουργήθηκε ένα γκρουπ επικουρικών γιατρών γύρω στα 900 άτομα το οποίο έχει πάρει ανανέωση μέχρι και τον 9/2017. Από αυτή τη διαδικασία εξαιρέθηκαν ωστόσο οι υπόλοιποι επικουρικοί, αυτοί που είχαν προσληφθεί μετά το φθινόπωρο του 2015, με αποτέλεσμα οι μισοί από αυτούς να κινδυνεύουν με απόλυση μέσα στο επόμενο διάστημα. (Οι άλλοι μισοί είναι ούτως ή αλλιώς με τριετείς συμβάσεις γιατί δουλεύουν σε τμήματα ειδικά όπως είναι οι ΜΕΘ, τα Επείγοντα και απομακρυσμένες περιοχές). Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το σύστημα έχει καταφέρει να δημιουργήσει γιατρούς πολλών ταχυτήτων παίζοντας με διαφοροποιήσεις ακόμα και στους συμβασιούχους επικουρικούς. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και άλλους είδους συμβασιούχοι γιατροί στα νοσοκομεία όπως γιατροί με μπλοκάκια. Οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας τείνουν να ξεπεράσουν το 25% στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Επίσης γίνεται αντιληπτό από τους συναδέλφους ότι στόχος της διαιώνισης του καθεστώτος του επικουρικού είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Ενόψει των απολύσεων των συναδέλφων και ενάντια στον κατακερματισμό των συμβασιούχων έγιναν δυο συνελεύσεως με 50-60 άτομα οι όποιες κινήθηκαν σε αρκετά καλό κλίμα. Ήταν κοινά αποδεκτό από όλους τους συναδέλφους ότι ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν ιμπεριαλισμός-κυβέρνηση και κεφάλαιο να επιβάλουν στους εργαζόμενους με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας να χουν γίνει καθεστώς πρέπει να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση, να ζητήσουν τη μονιμοποίηση τους και να απαιτήσουν μόνιμες προσλήψεις, γιατί οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες που ακόμα και όλοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν θα χρειάζονται και άλλες χιλιάδες προσλήψεις. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια επιτροπή αγώνα η οποία έχει συνεδριάσει και αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο. Η πρόταση της επιτροπής αγώνα για κινητοποίηση προς την ομοσπονδία των γιατρών είχε σαν αποτέλεσμα να προκηρυχτεί τη Δευτέρα 14/11 στάση εργασίας (11-15:00) με συγκέντρωση στο υπουργείο στις 12:30 με σκοπό τη μαζική παρουσία των επικουρικών γιατρών και απαίτηση να μη γίνει καμία απόλυση. Επίσης αναδείχτηκε σημαντικό για τον αγώνα να οργανωθούν κινητοποιήσεις και σε κάθε νοσοκομείο μαζικές από όλο το προσωπικό ενάντια στην απόλυση συναδέλφων. Πρέπει ωστόσο οι συνελεύσεις να πυκνώσουν και οι νέοι γιατροί να αντιληφθούν όπως και κάθε άλλος νέος εργαζόμενος ότι είναι αυτοί που με τον αγώνα τους θα βάλουν φρένο στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Σε μια περίοδο μάλιστα που η αστική τάξη ετοιμάζεται για μια συνολικότερη επίθεση στην εργατική τάξη και τους εργαζομένους με το νέο νόμο για τα εργασιακά!
Παρακάτω παραθέτουμε απόσπασμα από την προκήρυξη που μοιράζεται αυτές τις μέρες από την επιτροπή αγώνα επικουρικών.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει κόκκινο λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Ελλείψεις που αφορούν όλους τους εργαζόμενους , μέσα σε αυτούς και τους γιατρούς. Πριν από δέκα χρόνια έχει θεσπιστεί ο θεσμός του επικουρικού γιατρού με δικαιολογία την κάλυψη έκτακτων αναγκών, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για προσπάθεια διάλυσης των μόνιμων εργασιακών σχέσεων…..» «…Τα οργανικά κενά όπως προκύπτουν από τους οργανισμούς που οι κυβερνήσεις έφτιαξαν μιλούν για 6000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών. Αν βέβαια σκεφτούμε ότι οι σχεδιασμοί που γίνονται από τους κυβερνόντες γίνονται με κριτήριο το κόστος –όφελος, γίνονται με το σκεπτικό της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από τις 6000.
Οπότε όχι σε ένα εξάμηνο , ούτε σε ένα χρόνο αλλά σήμερα είναι ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί. Και πάλι δε θα αρκούν αλλά θα χρειάζονται χιλιάδες ακόμα προσλήψεις….» «…Για να απολύσει τους επικουρικούς χρησιμοποιεί φτηνές δικαιολογίες για δήθεν αξιοκρατία. Πρώτον το σύστημα προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μοναδική προϋπόθεση για να εργαστούν οι γιατροί στο δημόσιο νοσοκομείο θα έπρεπε να είναι το πτυχίο και η ειδικότητα τους. Δεύτερο το σύστημα όταν θέλει να δικαιολογήσει την ανεργία μιλά για αξιοκρατία. ..» «…Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά. Θέλουμε να πάμε κόντρα στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές (Ε.Ε.-ΔΝΤ) και το κεφάλαιο σε όλους τους νέους και όχι μόνο εργαζόμενους.Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε απόλυση συναδέλφου….»

Δεν υπάρχουν σχόλια: