Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας




Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/11 το απόγευμα η πρώτη συγκέντρωση που κάλεσε η Πρωτοβουλία νέων εργαζομένων και ανέργων, που έχει δημιουργηθεί ενάντια στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Παρά το πολύ κρύο και τις πιέσεις των ημερών, αρκετοί εργαζόμενοι και άνεργοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση δηλώνοντας την πρόθεσή τους να παλέψουν ενάντια στην νέα πρόταση του Υπουργείου Εργασίας που μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση της εργοδοσίας και που αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο έχει ήδη περιοριστεί στο 1/10 των εργαζομένων.

Κοινή άποψη όλων όσων παραβρέθηκαν ήταν ότι η επίθεση στα εργασιακά που διεξάγουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχει στόχο να διαλύσει πλήρως την έννοια της δουλειάς, να συρρικνώσει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, να μετατρέψει τον εργαζόμενο και τον άνεργο σε αναλώσιμα εργαλεία στα χέρια του εργοδότη. Μοχλός αυτής της επίθεσης είναι και τα διάφορα προγράμματα απασχόλησης -επιδοτούμενης ή μη- που προωθεί ο ΟΑΕΔ με τις οδηγίες της ΕΕ. Προγράμματα που χρησιμοποιούν τους ανέργους ως «πολιορκητικό κριό» για τα συνολικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Προγράμματα που ανακυκλώνουν την ανεργία και μονιμοποιούν την εργασιακή περιπλάνηση και την εργασιακή ανασφάλεια.

Η κινητοποίηση στηρίχτηκε κυρίως από τις δυνάμεις της Ταξικής Πορείας και ανένταχτους αγωνιστές. Είναι αρνητικό το ότι δυνάμεις που εξέφρασαν τη συμφωνία τους να συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία δεν στήριξαν τη συγκέντρωση.

Ωστόσο, οι δράσεις της Πρωτοβουλίας δεν σταματούν εδώ. Θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της ενημέρωσης και κινητοποίησης εργαζομένων και ανέργων με αφισοκολλήσεις, παρεμβάσεις και εκδηλώσεις, ώστε να αντισταθούμε στην κατάργηση του επιδόματος ανεργίας και να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: