Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΚΑ των καθαριστριών στα λεωφορεία του ΟΣΥ, στις 18/05/16

Συνεχίζουν αποφασισμένες των αγώνα με νέα 48ωρη απεργία!

Μετά την αρχική άρνηση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) να ανανεώσει αυτόματα την 48ωρη Απεργία που έληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΑ για να απαιτήσουν τη συνέχιση της κάλυψης του αγώνα τους από το ΕΚΑ.

Εκεί ενημερώθηκαν ότι την προηγούμενη νύχτα το νομικό τμήμα της εργολαβικής επιχείρησης Λινκ Απ είχε κατάθεση πρόταση συμβιβασμού... στο ΕΚΑ!!! Πρόταση που είχε τα εξής βασικά σημεία (εξ ακοής): Η εταιρεία εκχωρούσε την αμοιβή της από τον ΟΣΥ (αφού αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές) για να πληρωθούν οι οφειλές της προς τις καθαρίστριες, σύμφωνα με την λίστα που κατέθεσε η Λινκ Απ στο ΕΚΑ. Προϋπόθεση, η άμεση λήξη της απεργίας.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι

Ψηφίστηκαν από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα νέα μέτρα διάλυσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως επίσης και τα νέα φοροληστρικά μέτρα που θα επιβαρύνουν το σύνολο του λαού. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δέχτηκαν ένα βαρύ πλήγμα στα δικαιώματα και το εισόδημά τους. Πλήγμα που θα κάνει τους όρους ζωής και δουλειάς ακόμη πιο δυσβάσταχτους, που θα εξαπλώσει τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από τότε που γνωστοποιήθηκαν τα μέτρα από τους δανειστές-ιμπεριαλιστές, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και το ΠΑΜΕ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην συνεχιστεί η μαζική διάθεση αντίστασης που εκφράστηκε με την απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Η γραμμή της δήθεν κλιμάκωσης αποδείχτηκε γραμμή αποκλιμάκωσης. Η αόριστη εξαγγελία μιας 48ωρης απεργίας «όποτε πάνε τα μέτρα στη Βουλή», με εμπνευστή το ΠΑΜΕ και πρόθυμους αποδέκτες τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, λειτούργησε παραπλανητικά και καθηλωτικά για τους εργαζόμενους.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ο αγώνας των καθαριστριών είναι και δικός μας!

Εδώ και 5 μήνες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των λεωφορείων αγωνίζονται κόντρα στο μεσαιωνικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο εργολάβος: μισθοί πείνας -κι αυτοί με συστηματική καθυστέρηση, δώρα, επιδόματα και προσαυξήσεις που δεν πληρώνονται ποτέ, εξαντλητικοί ρυθμοί, καμία διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας, εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Στο δύσκολο αυτό αγώνα έχουν απέναντί τους και τον εργολάβο, και τη διοίκηση της ΟΣΥ που συνεχίζει να ανέχεται τις πρακτικές του, και την κυβέρνηση που με την αντιλαϊκή της πολιτική συνεχίζει το γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων και αμφισβητεί κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Η νίκη του αγώνα των καθαριστριών θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Γιατί το καθεστώς των εργολαβιών χτυπάει τις συλλογικές κατακτήσεις και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο χώρο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για το σύστημα, που οδηγεί στην εξοντωτική εκμετάλλευση αυτών που κάνουν τη δουλειά, από τον ιδρώτα των οποίων κερδίζουν τόσο ο εργολάβος όσο και ο πραγματικός εργοδότης. Αυτός είναι ο λόγος που η εργολαβοποίηση διευρύνεται και απειλεί όλες τις ειδικότητες. Η περίπτωση των τραμ είναι αποκαλυπτική: μετά τη συγχώνευση στη ΣΤΑΣΥ, οι μόνιμες καθαρίστριες άλλαξαν πόστο ώστε ο καθαρισμός να δοθεί σε εργολάβο. Σε άλλους χώρους του δημοσίου (πχ. νοσοκομεία), οι εργολαβίες ξεκίνησαν από την καθαριότητα και έχουν φτάσει σε πολύ περισσότερα αντικείμενα.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στα σούπερ-μάρκετ Καρυπίδη!

Η Ταξική Πορεία χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζόμενων στα καταστήματα Καρυπίδη και δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα τους. Είναι ένας αγώνας που δίνουν από τις 30 Απρίλη οι 1.400 εργαζόμενοι πανελλαδικά στα 131 καταστήματα "Καρυπίδης" με απεργίες, επίσχεση εργασίας, ασφαλιστικά μέτρα, συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα και πορείες. Πριν 2 περίπου χρόνια οι ίδιοι εργαζόμενοι ξαναέζησαν τον ίδιο εφιάλτη με εργοδότη τον Αρβανιτίδη και ήταν απλήρωτοι για 6 μήνες.

Οι εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδη που πέρασαν στην εργοδοσία του Καρυπίδη με μια συμφωνία του Μάρτη του 2014 όταν ο Καρυπίδης εξαγόρασε την επιχείρηση και ο Καρυπίδης παραχώρησε με συμβόλαιο την δικαιόχρηση στον Μαρινόπουλο. Από τον Φλεβάρη που έληξε το συμβόλαιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Καρυπίδης βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εμπορικής συμφωνίας, αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι 4 μήνες.

Στις πλάτες τους παίζονται τα παιχνίδια των καρχαριών του κλάδου για την διασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους. Σούπερ μάρκετ κλείνουν, αλλάζουν χέρια και ταμπέλες, οι εργαζόμενοι απολύονται και αυτοί που μένουν είναι αντιμέτωποι με χειρότερες εργασιακές συνθήκες.  Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί με την νομοθεσία που κόβεται και ράβεται στα μέτρα της κερδοφορίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, από την κυβέρνηση και τους δανειστές ιμπεριαλιστές στο όνομα της κρίσης και του χρέους. Χθες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όλοι ξεπουλάνε την χώρα και καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις που κατακτήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες για να κάνουν την χώρα ελκυστική στους επενδυτές με εργατικό δυναμικό απογυμνωμένο από δικαιώματα.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργολαβικών καθαριστριών της ΟΣΥ από την Ταξική Πορεία

Το Σαββάτο 14/5 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργολαβικών καθαριστριών της ΟΣΥ από την Ταξική Πορεία, στο βιβλιοπωλείο “Εκτός των Τειχών”. Ιδιαίτερη και πολύτιμη ήταν συμβολή στη συζήτηση των ίδιων των καθαριστριών από τα αμαξοστάσια που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, του Ελληνικού, των Άνω Λιοσιών, της Ανθούσας και του Βοτανικού. Με δυναμικό και γλαφυρό τρόπο διηγήθηκαν όλο το χρονικό της εκμετάλλευσης που τις οδήγησε στην απεργία. Μίλησαν για τον αγώνα, τη δύναμη που τους δίνει το δίκιο τους, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να διευρύνουν τον αγώνα τους και στα υπόλοιπα αμαξοστάσια.

Με το στυγνό και αδυσώπητο κλέψιμο του ιδρώτα τους από τον εργοδότη, εργολάβο, ο οποίος τις αναγάζει να υπογράφουν μισθό 610 ευρώ ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα έχει φτάσει το μισθό τους στα 450 ευρώ, παρουσιάζοντας στη διοίκηση της ΟΣΥ τις ψευδείς δηλώσεις μισθοδοσίας. Με τον ίδιο τρόπο δεν πήραν ποτέ δώρα, προσαυξήσεις, επιδόματα, ενώ η 15νθήμερη άδεια που δικαιούνται κρατούνταν από το μισθό τους. Προφανώς, ένας τέτοιος εργολάβος δε θα ήταν συνεπής στο θέμα των δεδουλευμένων, αφού τους χρωστά ακόμα μισθούς 4 μηνών, κάποιοι από το '13 ακόμα. Αποτέλεσμα; ζωή κάτω από τα όρια της φτώχιας και οικονομική εξαθλίωση.





Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Νέα μήνυση του εργολάβου κατά των καθαριστριών της ΟΣΥ

Σε νέα μήνυση προχώρησε ο εργολάβος κατά των καθαριστριών της ΟΣΥ για την απεργία που πραγματοποιούν. Η δίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13/5 στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Πολύ θετικό είναι το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής των καθαριστριών που κατέκλυσαν την αίθουσα ακούγοντας τα αισχρά επιχειρήματα του εργολάβου εναντίον τους. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η παρουσία και συμμετοχή στη δίκη αλληλέγγυων αγωνιστών. Η απόφαση για τη δίκη θα ανακοινωθεί την ίδια μέρα αργά το βράδυ.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου, οι καθαρίστριες αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους και τον αγώνα.

Η Ταξική Πορεία ήταν ξανά στο πλευρό των καθαριστριών κατά τη διάρκεια της δίκης, μοιράζοντας στο τέλος και πρόσκληση για την εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει αύριο Σάββατο, στις 12:00 το μεσημέρι, στο "Εκτός των τειχών".

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Απέσυρε τη μήνυση ο εργολάβος

Ανταπόκριση από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των καθαριστριών της ΟΣΥ έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Μαζική ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις καθαρίστριες των ΟΣΥ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις μια το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων, έπειτα από μήνυση του εργολάβου για την απεργία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9/5 και Τρίτη 10/5 και την επιδίωξη ποινικοποίησης του αγώνα που διεξάγουν για τα δεδουλευμένα τους. Έπειτα από αναμονή έξω από τα δικαστήρια για την απόφαση, ο εργολάβος απέσυρε την μήνυση για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους που ενδέχεται να σχετίζονται με την αποχή των δικηγόρων. Παρ’ όλα αυτά, οι καθαρίστριες βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή και, βέβαια, συνεχίζουν την απεργία τους.

Η Ταξική Πορεία έδωσε το παρών στη συγκέντρωση και δηλώνει έμπρακτα τη στήριξη της σε αυτόν τον πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα των καθαριστριών. Η πάλη και η επιμονή τους είναι ο μόνος δρόμος για τη δικαίωση, για τη νίκη.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 13/5 στις 13:00 έξω από το Υπουργείο Μεταφορών.

Επίσης, εκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει η Ταξική Πορεία το Σάββατο 14/5 στις 12:00 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο-καφέ «Εκτός των τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια), για τη στήριξη του αγώνα των καθαριστριών.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΣΥ!


• Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων!
• Έγκαιρη πληρωμή των μισθών, δώρων, επιδομάτων κτλ. στο σύνολό τους!
• Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία!
• Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα!  

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Συνεχίζουν τον αγώνα οι καθαρίστριες στην ΟΣΥ! - Εκδήλωση-συζήτηση, Σάββατο 14 Μάη, 12:00, "εκτός των τειχών"

Με επιτυχία ολοκληρώνεται η νέα 48ωρη απεργία των καθαριστριών των λεωφορείων της ΟΣΥ, με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων καθαριστριών από διάφορα αμαξοστάσια. Η σκληρή στάση που κρατάει μέχρι στιγμής ο εργολάβος, που αρνείται να πληρώσει τα χρωστούμενα και συνεχίζει τις απειλές, οδήγησε τις καθαρίστριες σε άμεση συνέχιση με νέα πενθήμερη απεργία μέχρι και το τέλος της βδομάδας. Παράλληλα, την Τετάρτη 11 Μάη στις 12:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΟΣΥ (Παρνασσού 6, Αγ. Ιωάννης Ρέντης).

Η Ταξική Πορεία βρέθηκε στο πλευρό των καθαριστριών στις απεργιακές συγκεντρώσεις στα αμαξοστάσια, στηρίζοντας έναν εργατικό αγώνα που έχει πολλαπλή σημασία. Στην ίδια κατεύθυνση, διοργανώνει:

Εκδήλωση-συζήτηση στήριξης του αγώνα των καθαριστριών
το Σάββατο 14 Μάη στις 12:00
στο βιβλιοπωλείο-καφέ «εκτός των τειχών»
(Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια)


Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Η τοποθέτηση της Ταξικής Πορείας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα

Η Ταξική Πορεία συμμετείχε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Λαϊκής Αντίστασης - Αριστερής Αντιμπεριαλιστικής Συνεργασίας στην Αθήνα, σήμερα το πρωί στην Ομόνοια. Ακολουθεί η τοποθέτηση:

Σύντροφοι και συντρόφισσες, συναγωνιστές και φίλοι

Κάθε χρόνο την ίδια μέρα η εργατική τάξη γιορτάζει την Εργατική Πρωτομαγιά. Είναι η ημέρα που οι εργαζόμενοι παγκόσμια τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες τους, αποτιμούν την πορεία και την κατάστασή τους και χαράσσουν το δρόμο τους. Από τις κινητοποιήσεις των αμερικάνων εργατών τον Μάιο του 1886 για τη διεκδίκηση του οχταώρου, μέχρι σήμερα, 130 χρόνια μετά, Κυριακή 8 Μαΐου 2016, το εργατικό κίνημα έχει γράψει πολλές ένδοξες και αιματοβαμμένες σελίδες, άλλες νικηφόρες και άλλες όχι. Από τις πρώτες κινητοποιήσεις των εργατών που πάλευαν για να αποκτήσουν στοιχειώδη δικαιώματα και να κατοχυρώσουν βασικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις, από το μπόλιασμα των σοσιαλιστικών ιδεών που άνοιξαν νέους δρόμους κι έφεραν ελπίδα, την Οκτωβριανή Επανάσταση, την αντιφασιστική νίκη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κινέζικη Επανάσταση, την εκτέλεση των 200 πατριωτών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, η εργατική τάξη, ανώνυμοι αγωνιστές και εργάτες, έγραψαν ένδοξες σελίδες της ιστορίας και άνοιξαν δρόμους. Κατέγραψαν μεγάλες και μικρές νίκες μα και υπέστησαν ήττες, την επικράτηση του ρεφορμισμού- ρεβιζιονισμού, την παλινόρθωση, την οπισθοχώρηση και την ήττα του κομμουνιστικού κινήματος, για να βρεθούμε στο σήμερα. Στην Ελλάδα του 2016 των τριών και πιθανόν άμεσα, τεσσάρων μνημονίων, της άγριας επίθεσης, της χειροτέρευσης των όρων δουλειάς και ζωής, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, μα και των άγριων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της επικυριαρχίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, του κινδύνου ευρύτερης πολεμικής ανάφλεξης, των χιλιάδων ξεριζωμένων και κυνηγημένων προσφύγων.

8 Μάη 2015: Δεν ξεχνάμε το εργοδοτικό έγκλημα στα Ελληνικά Πετρέλαια

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τις 8 Μάη 2015, τη μέρα που σημαδεύτηκε από τη φονική έκρηξη στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο. Ένα εργοδοτικό έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζόμενους (Μπάμπης Δευτεραίος, Ραμαντάν Ντελιλάι, Αντώνης Αβράμπος, Κώστας Μαγγούρας) και άφησε δύο ακόμα τραυματισμένους.