Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!
Αγώνας για δουλειά με δικαιώματα!

16 ΙΟΥΛΗ: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!

ΑΘΗΝΑ: 10:00 π.μ. - ΕΡΜΟΥ & ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ΠΑΤΡΑ: 10:30 π.μ. - ΜΑΙΖΩΝΟΣ & ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Άλλη μια Κυριακή είσαι αναγκασμένος να δουλέψεις για να γεμίσουν τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων. Άλλη μια Κυριακή που θα κλέψουν από τη ζωή σου για να πλουτίσει το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο. Κάθε φορά που τα καταστήματα ανοίγουν τις Κυριακές οι εμποροϋπάλληλοι γνωρίζουμε ότι το βάρος αυτού του μεροκάματου δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ρεπό (και όταν αυτά δίνονται!). Μετά από μια βδομάδα τρεξίματος και ορθοστασίας στα καταστήματα και τις αποθήκες, η κυριακάτικη εργασία είναι η πιο δύσκολη και κουραστική από όλες τις άλλες ημέρες. Κι όμως, θα κάνουν τα πάντα για να καταργήσουν το κατακτημένο δικαίωμά μας στην ανάπαυση. Θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ισοπεδώσουν καθετί που θυμίζει ανθρώπινους όρους δουλειάς. Γιατί στο μεσαίωνα που θέλουν να μας επιβάλουν προκειμένου να συνεχίσουν να κερδοφορούν, δεν χωρούν εργατικά δικαιώματα, ο εργάτης πρέπει να είναι υποταγμένος, με σκυμμένο το κεφάλι και πάντα πρόθυμος να θυσιαστεί για το καλό «του μαγαζιού» και «της οικονομίας».

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με όχημα το 4ο μνημόνιο, έχει εξαπολύσει μια γενικευμένη επίθεση, με νέα μέτρα που θα τσακίσουν όσα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει. Με το άρθρο 49 του πολυνομοσχεδίου (4472/2017) που ψήφισε το Μάιο, διευρύνεται η χρονική περίοδος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Έτσι, οι 8 κυριακάτικες αργίες που είχαν καταργήσει, τώρα γίνονται 30! Μας «παραμυθιάζουν» πως όλα γίνονται για το «δημόσιο συμφέρον». Όμως, την πραγματικότητα την βιώνουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου που είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας χωρίς σταθερό ωράριο, χωρίς σταθερή ημέρα ξεκούρασης ακόμα και τις Κυριακές.

Αυτή η επίθεση δεν θα σταματήσει, εάν εμείς δεν βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους. Με όπλο την απεργία, οι εμποροϋπάλληλοι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με όπλο το μαζικό αγώνα να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και ανάπαυση. Η κυριακάτικη αργία είναι μια κατάκτηση του εργατικού κινήματος και γι’ αυτό η εργοδοσία θέλει να ξεμπερδεύει μαζί της.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Αυτός ο αγώνας είναι δικός μας, μακριά από τις λογικές εργοδοτικών ενώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και εμπορικοί σύλλογοι) που, από τη μια, δήθεν υπερασπίζονται το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία ενώ, από την άλλη, μας επιβάλλουν τις «λευκές νύχτες», προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα απελευθερωμένα ωράρια.

Πριν από λίγους μήνες, η ομοσπονδία του κλάδου, η ΟΙΥΕ, σπέρνοντας σύγχυση και αυταπάτες μας παρουσίασε ως «νίκη των εργαζομένων» την απόφαση του ΣτΕ για τις Κυριακές. Όμως, η πραγματική νίκη, το σταμάτημα αυτής της επίθεσης και η επανακατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, θα έρθει μόνο μέσα από τους αγώνες μας. Κανένας κρατικός θεσμός, κανένα αστικό δικαστήριο δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει την αξία της δικής μας πάλης σε αυτήν την ταξική αναμέτρηση που καλούμαστε να δώσουμε. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από την εξέλιξη της υπόθεσης.

Την κυριακάτικη αργία εμείς την κατακτήσαμε κι εμείς θα την υπερασπιστούμε!
Και μπορεί σήμερα αυτό να φαντάζει δύσκολο, μπορεί ανάμεσά μας να κυριαρχεί ο φόβος, η μοιρολατρία και η ηττοπάθεια, όμως Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ: βρίσκεται στη συλλογική, οργανωμένη, μαζική πάλη μας, βρίσκεται στον αποφασιστικό αγώνα, στην απεργία.   

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.
 

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.
 

ΣΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΙΣΘΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: