Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Νέο εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

Σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου νοσοκομείου βρίσκεται εργάτης που τραυματίστηκε σοβαρά την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα. Ο εργάτης δούλευε για λογαριασμό εργολάβου που έχει αναλάβει εργασίες βιομηχανικού καθαρισμού, όταν μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής καθαρισμού που χειριζόταν τον χτύπησε στο κεφάλι και το πρόσωπο, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Ανασύρθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διασωληνώθηκε.


Οι εργασίες βιομηχανικού καθαρισμού του εσωτερικού δοχείων, αντιδραστήρων και σωληνώσεων είναι μέρος των εκατοντάδων εργασιών που γίνονται στα πλαίσια της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Όπως πάντα, τα ΕΛΠΕ προσπαθούν να ελαττώσουν τον χρόνο που οι εγκαταστάσεις παραμένουν εκτός λειτουργίας, ώστε να επιστρέψουν στην κερδοφόρα -σε επίπεδα ρεκόρ- παραγωγή. Για να το πετύχουν, αυξάνουν το πλήθος των εργασιών που γίνονται παράλληλα τόσο από το προσωπικό των ΕΛΠΕ όσο και από αυτό των εργολάβων. Επιπλέον, εντατικοποιούν τη δουλειά, με συνεχή 12ωρα, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, με δουλειά μέρα-νύχτα.

Η συγκεκριμένη γενική συντήρηση όμως γίνεται κάτω από ακόμα χειρότερους όρους. Προέκυψε αναγκαστικά, ύστερα από βλάβη στη μονάδα υδρογόνου στις 10 Ιούλη, που οδήγησε σε σταμάτημα (shutdown) ολόκληρη την εγκατάσταση. Τότε αποφασίστηκε, παράλληλα με την επισκευή της συγκεκριμένης μονάδας, να γίνουν όλες οι εργασίες συντήρησης όλων των μονάδων, νωρίτερα από τον σχετικό προγραμματισμό. Μέσα λοιπόν στο καλοκαίρι και με διαδικασίες εξπρές ξεκίνησαν εργασίες που κανονικά απαιτούν προετοιμασία μηνών, τόσο από τα ΕΛΠΕ όσο και από τους εργολάβους που εμπλέκονται (εξοπλισμός, υλικά, προσωπικό κτλ).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώθηκε το συγκεκριμένο εργατικό "ατύχημα", σε συνεργείο εργολάβου που αναλαμβάνει αντίστοιχες εργασίες πολλά χρόνια, σε διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Καθώς πλησιάζει η σταδιακή επαναλειτουργία των μονάδων, οι πιέσεις αυξάνονται, όπως αυξάνεται και η κούραση όλων των εργατών, οι οποίοι δουλεύουν ατελείωτα ωράρια εδώ και δυο μήνες και με ελάχιστη ή και καθόλου καλοκαιρινή άδεια.

Η αστοχία λοιπόν της μηχανής βιομηχανικού καθαρισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ως "τυχαία" και "αναπόφευκτη". Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών που, εκτός των άλλων, δεν επέτρεψαν τον ουσιαστικό έλεγχο πριν τη χρήση της. Της αδιάκοπης πίεσης για μεγιστοποίηση του κέρδους, που απαξιώνει τη ζωή των εργατών. Του βαρύ συσχετισμού, που καταπλακώνει τα εργατικά δικαιώματα, μαζί και το δικαίωμα στη δουλειά με ουσιαστική ασφάλεια, και που επιτρέπει στην εργοδοσία να επιβάλλει τις πιο άγριες, τις πιο επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς. Προστατευμένη από μια έτσι κι αλλιώς αντεργατική νομοθεσία μέσα σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας για τα εργοδοτικά εγκλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: