Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Ξάνθη: Παρέμβαση στους εργαζόμενους της φοιτητικής λέσχης

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

Η επαναλειτουργία της φοιτητικής λέσχης μέχρι τις 22/12, μετά το πρόσφατο σταμάτημα της λειτουργίας των λεσχών των εστιών πανελλαδικά  με απόφαση της Κυβέρνησης και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αποτελεί μια πρώτη θετική εξέλιξη του αγώνα του συλλόγου φοιτητών της πολυτεχνικής της Ξάνθης. Την ίδια στιγμή αποτελεί μια πρώτη ανάσα για τους εκατοντάδες φοιτητές που σιτίζονται στη λέσχη αλλά και για τους  18 απολυμένους εργαζόμενους στα μαγειρεία .

Οι τρεις εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων του φοιτητικού συλλόγου αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη κινηματικά περίοδο, η νεολαία και οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να αγωνίζονται, μπορούν και πρέπει να διεκδικούν, μπορούν και πρέπει να κερδίζουν.

Η σύντομη επαναλειτουργία της  ( μέχρι τις 22/12 ) αναδεικνύει τα εξής ερωτήματα , τι θα γίνει από το νέο έτος; Θα ανοίξει ξανά η λέσχη και με ποιους όρους; Τι θα γίνει με τους 18 εργαζόμενους; Θα επαναπροσληφθούν και με ποιους όρους; 

Η παραπάνω θετική εξέλιξη μπορεί να μείνει στο αέρα αν κυριαρχήσει ο εφησυχασμός και η αδράνεια. Ο εργολάβος (και κάθε εργολάβος) - άμεσος εργοδότης - δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους 18 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.  Οι μισθοί πείνας  στο ύψος του βασικού μισθού,  οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που το τελευταίο διάστημα έφτασαν να υπογράφονται ανά μήνα, η καθυστέρηση πληρωμών και τώρα οι χριστουγεννιάτικες  απολύσεις , αποδεικνύουν πως το κεφάλαιο και η εργοδοσία έχουν σα μοναδικό στόχο να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το κράτος έχουν αποδείξει πως ξέρουν πολύ καλά να ελίσσονται. Να οπισθοχωρούν όπου χρειαστεί για να επιτεθούν ξανά με ακόμη περισσότερη ένταση. Άλλωστε αυτό που κεντρικά έχει τεθεί είναι ο συνολικός επαναπροσδιορισμός των όρων σίτισης στις φοιτητικές λέσχες, κατά συνέπεια και των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές. Είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα επανέλθουν. Εξάλλου στην ίδια κατεύθυνση καταργούν την απεργία, χτυπούν τον ελεύθερο συνδικαλισμό, τσακίζουν κάθε δικαίωμα και κατάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Κανένας εφησυχασμός. Ο αγώνας των φοιτητών για δωρεάν σίτιση για όλους, πρέπει να συνδεθεί με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Το σύνθημα «κανένας πεινασμένος φοιτητής» να γίνει ένα με το σύνθημα «κανένας απολυμένος εργαζόμενος». 

                                                                                                                              Ξανθη 21/12/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: