Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην Απεργία!

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι είναι άξιος υπηρέτης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών. Μπροστά στο Eurogroup στις 22/1 και το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, βιάζεται να παρουσιάσει στα ξένα αφεντικά της το πόσο έχει προχωρήσει το αντιλαϊκό της έργο. Σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την αλλαγή του τρόπου απόφασης απεργίας από τα σωματεία. Μέσα από την απαίτηση αυξημένης απαρτίας στις Γενικές Συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων που αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση και οι δανειστές προσπαθούν να καταργήσουν το δικαίωμα της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στην απεργία.
Δεν κατάφερε η κυβέρνηση να περάσει την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία σε άσχετο νομοσχέδιο για τους… δορυφόρους (όπως άλλωστε είχε κάνει και με τις συλλογικές συμβάσεις) και τώρα, μπροστά στα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, επανέρχεται. Υπηρετεί με τον πιο ξετσίπωτο τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Προσπαθεί να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους το πιο βασικό τους δικαίωμα, που έχει κατακτηθεί με μακροχρόνιους και αιματηρούς αγώνες. Που αποτελεί εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων, στην αντιπαράθεσή τους με την εξουσία των εργοδοτών.

Στόχος τους είναι να καταργήσουν τις συλλογικά οργανωμένες διεκδικήσεις της εργατικής τάξης απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο. Τους βολεύει να παζαρεύονται οι συλλογικές συμβάσεις, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην κάθε μορφής συνδιοίκηση, που θεμελιώθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό χτυπάνε με τον πιο άμεσο τρόπο τον πρωτοβάθμιο συνδικαλισμό και τα όργανά του.
Καμία ουσιαστική διαφωνία σε αυτές τις κατευθύνσεις δεν έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλώστε, με αφορμή κάθε απεργιακό αγώνα που ξεσπάει, δηλώνουν πόσο "παρωχημένο" και "αντιδημοκρατικό" μέσο πάλης είναι η απεργία. Είναι οι ίδιοι που σε πολλές περιπτώσεις έχουν επιστρατεύσει εργαζομένους και έχουν κηρύξει τόσες και τόσες απεργίες "παράνομες" και "καταχρηστικές".
Η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι δίνοντας επιδόματα και μερίσματα, ενώ αυτά που παίρνει είναι πολύ περισσότερα. Τάζει προσλήψεις και προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ενώ προετοιμάζει απολύσεις. Η θεσμοθέτηση της ελεημοσύνης και η ανεργία που παραμένει στα ύψη είναι τρανή απόδειξη ότι οι δυνάμεις του συστήματος δεν θέλουν να έχουν οι εργαζόμενοι μόνιμη δουλειά με σταθερούς και αξιοπρεπείς μισθούς.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να καθηλώσουν την εργατική τάξη πρέπει να βρουν σθεναρή απάντηση. Να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις τους, γιατί διαφορετικά οι εργαζόμενοι θα είναι σε πιο δύσκολη θέση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Η Ταξική Πορεία καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην απεργία! Να βάλουν φραγμό στις αντεργατικές κατευθύνσεις.
Είναι ευθεία πρόκληση προς όλους τους εργαζόμενους μια κυβέρνηση τόσο αντιδραστική, που καταργεί ένα-ένα δικαιώματα δεκαετιών των εργαζομένων, τώρα να θέλει να καταργήσει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υπερασπίζονται αυτά τα δικαιώματα.

  •  Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην Απεργία!
  •  Ελεύθερος συνδικαλισμός, ανεξάρτητος από το κράτος και τα όργανά του!


Δεν υπάρχουν σχόλια: